Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je možné, že by na ostudě s Show Jana Krause vydělal Zeman?

Viděli jste Formanův úchvatný film Hoří, má panenko? Ne? Vy jste se na zprávy v posledním týdnu nedívali?

Pročítal jsem komentáře pod článkem, který mluvil o plné verzi odvysílaného pořadu Show Jana Krause. Tu kauzu sleduji, protože mě zajímá. Zajímá mě proto, že mám rád svobodu. Zvykl jsem si na ni. Nechtěl bych o ni přijít.

Diskuze pod článkem má pro mě většinou vyšší hodnotu, než samotný článek, protože mi prozradí emoci (majoritní, řekněme), která je ve společnosti k tématu navázána. V poslední době se mi potvrzuje, jak jednoduše je naše společnost ovládatelná. Možná je to jenom trolling, nedovedu to pořádně posoudit, ale přijde mi, že lidi reagují velmi zjednodušení, fanaticky, na určité ksichty, ke kterým mají přiřazené určité postoje (vsugerované?). Takové automaty - ukažte Rumla a lidi řeknou "spacák", například.

Show Jana Krause jsem neviděl. Nedívám se na domácí televizní produkci už několik let. Jen jsem četl článek, kde bylo pár citací. Nevím zda by to na mě působilo jako agitace, vnímal jsem to spíše jako vyjádření skupiny lidí, kteří mají na srdci obdobnou starost. Zajímavé je to mystérium kolem toho, ale víte co je nejzajímavější? To jádro. To co už skoro není vidět, kvůli tomu všemu randálu okolo.

Tolik článků jako o Bradym jsem naposledy četl o Bartošové. A přitom, chudák Brady. On je jak ten "oceněný" hasič v Hoří, má panenko. Úplně přesně. A celý ten ples se nám tady odehrává v real time. Je to ubohé, ale je to tak. Ale i přesto byl Brady velmi důležitý, protože nám skrz něj bylo něco ukázáno.

Jsou to velmi jednoduché věci a ty mají nepříjemnou vlastnost - lze je často opomenout. Naše společnost, ať je jaká chce, je svobodná. Každý člověk, který je její součástí, má zajištěno to, že bude v bezpečí, že ho nikdo nezavře do sklepa, nebo nezabije za to, že má nějaký jiný názor, než ostatní, že tento názor řekl a že na něm trvá. Lidé se tady mohou věnovat čemu je jim libo, pokud tím neubližují ostatním a pokud je někomu ubližováno, má se kam obrátit, aby byla sjednána náprava. A to je důležité.

Je to sen mnoha lidí na této planetě, žít v takové společnosti. Například lidí v Číně. Takový člověk v Číně, když má jiný názor než vládnoucí strana a tento názor vysloví, způsobí tím problém sobě a lidem které miluje. A není to malý problém, ale existenční problém. Je to krásně vidět například na učení Fa-lun-kung, které je populární na celém světě. Pokud chce člověk toto učení přijmout, musí se přizpůsobit třem principům, kterými jsou pravdivost, soucit a snášenlivost. Pokud by se vaše rodina rozrostla o člena, jehož hlavní životní pilíře by byly pravdivost, soucit a snášenlivost, znamenalo by to pro vás problém? Vážně si na tuto otázku odpovězte, protože to o vás mnohé vypovídá. A teď si představte, že třeba v takové Číně to problém je a to tak výrazný, že vládní strana tyto lidi stíhá, zavírá, zabijí a obchoduje s jejich těly jen kvůli tomu.

Chcete aby to takto fungovalo i u nás? Já ne. Nepřeji si, aby se naše společnost jakkoliv k Číně háčkovala, protože se mi nelíbí způsob, jaký Čína v posledních desetiletích fungovala a jakým způsobem funguje nyní. Nelíbí se mi to z toho důvodu, že nectí svobodu jednotlivce. Jakékoliv peníze, které by z Číny (hypoteticky) doputovaly k nám jsou nečisté peníze, krvavé peníze, stejně tak jakékoliv ostatní benefity, které by nám mohly být podsouvány. Je to jako svatba s psychopatem, co kuchá po večerech ve stodole kočky a batolata. Jistě, zaplatí za vás večeři, ochrání vás před násilnickým vagabundem, ale dřív nebo později vás navleče do latexu a uváže k ponku. 

Prezident svobodné země, navíc zvolený hlasem lidu je člověk, který kromě zodpovědnosti za sebe přijímá zodpovědnost i za ostatní. S touto zodpovědností musí zacházet moudře a velmi citlivě. Musí mít ryzí charakter, nesmí lhát, nesmí ubližovat, ponižovat ani dělat naschvály a hlavně musí být připraven oželet své cíle a touhy a upřednostnit to co je správné pro lid, který zastupuje. Jeho ego je jen jeden hlas. Ne silnější, než kterýkoliv jiný z těch co zastupuje. A nejen prezident, ale každý politik, vysoký manager atd. Pokud to tak není, měl by z toho postu odejít a nechat se nahradit člověkem, který toto dokáže.

Pokud to vezmu konkrétně. Vzhledem k tomu, že jsme svobodná země, máme právo obchodovat a budovat vazby s kýmkoliv, například s Čínou. A máme právo říct Číně, co se nám líbí a co se nám nelíbí na způsobu, kterým funguje. Máme právo, v případě že naši zemi navštíví nějaký duchovní vůdce, jako je například dalajláma, tohoto člověka přijmout, hostit, rozmlouvat s ním a nikdo na světě nemá právo nám v tom bránit. Máme právo, v případě že naši nejvyšší tyto skutečnosti nerespektují a dělají kroky, které jasně hovoří proti naší svobodě a suverenitě, s tímto hlasitě nesouhlasit, zlobit se, diskutovat, žádat vysvětlení a vyvození důsledků. Na to všechno máme právo. Naštěstí. 

A uvědomění těchto věcí nás nikam neřadí a nezavazuje nás k ničemu dalšímu! Je to hodnota! Toto není nějaký útok proti Zemanovi, ani krok na podporu někoho jiného. Není to havloismus, sluníčkářství, fašismus, ani fetišismus. Je to jen úvaha o důležitých věcech.

 

 

Autor: Jan Sviták | pátek 28.10.2016 9:01 | karma článku: 39,63 | přečteno: 9709x
  • Další články autora

Jan Sviták

Návrh na omezení výuky - cesta do pekla?

Úspory a škrty se zřejmě nevyhnou ani Ministerstvu školství, které chystá úsporný balíček. Odnesou to školy, výjimečně nadaní žáci, výjimečně nenadaní žáci a v důsledku my všichni.

20.11.2023 v 12:20 | Karma: 16,79 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

Till Lindemann - Co když je to pravda?

Till Lindemann, zpěvák kapely Rammstein, čelí nařčení, že se dopustil na afterparty sexuálního násilí proti fanynce/fanynkám. Na fb fans kapely padl dotaz, zda budou lidé Rammstein poslouchat, pokud se prokáže, že to byla pravda.

19.6.2023 v 23:13 | Karma: 22,15 | Přečteno: 774x | Diskuse| Kultura

Jan Sviták

Neočkované zrůdy

V době, kdy celý svět klečí na kolenou a čeká na spásu, najdou se tací, kteří ze sobeckých důvodů odmítnout přiložit rameno k dílu. A na ně si chci posvítit.

22.7.2021 v 22:47 | Karma: 29,27 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

O očkování

Dočetl jsem se, že Sputnikem se očkovat nebudeme, protože nejsme pokusní králíci, což chápu, když si vzpomenu jaké zkušenosti má se Sputnikem třeba taková lajka. Ale jestli mi chcete nějaké lajky dát, vezte že preferuji králíky.

10.3.2021 v 16:01 | Karma: 20,38 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

Ne, nejsme na kolenou

Když se na jaře zavřely školy, hospody, zrušily se kšefty a roušku jsem si musel brát i na běhání po lese, tvrdilo se, že je to proto, aby nezkolabovaly nemocnice.

15.10.2020 v 9:31 | Karma: 24,42 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 46229x
Jan Sviták je dekadentní romantik, teoretický horolezec a příležitostný šašek. Jeho cílem je najít sám sebe a naučit se sebelásce (i na psychické úrovni). Psaní příběhů je jeho životní vášní. Píše pro dospělé, kteří touží být dětmi a pro děti, které touží být dospělými. Živí se převážně potravinami z velkých obchodních řetězců.