Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dej holce jméno

Třeba Gertrůda. Nebo Květoslava. Prostě nějaké fajn jméno, ať si ji pak poznáš, když ji necháš někde v koutě. Ať si ji pak přivoláš.

Lukáš Vavrečka je jediný člověk na světě, kterému dáte do postele tři nahé holky a on zůstane oblečený, smrtelně vážný a bude jim držet knihu, ať si mají z čeho číst. Nebo bude v přestrojení za Johna Deppa vláčet jednu polonahou dívku po knižním veletrhu a žádat vás, ať ji pojmenujete a to jméno jí napíšete na kůži, kamkoliv si vyberete. Je to prostě kvítko, co si budeme vykládat.

Je to spisovatel a ti jsou všichni divní. Lukáš patří mezi ty plodnější. Kromě jednoho syna s typicky spisovatelským jménem stvořil ještě několik knih. Jeho nejnovější romány nesou název Alibi na příští noc a Dej holce jméno. Obě mi daroval. A napsal do nich věnování. S datem 26.10.2015 a s prosbou, zda bych mu na Dej holce jméno napsal recenzi. Souhlasil jsem. 

Několikrát mi to od té doby neopomenul připomenout. A když mi v srpnu letošního roku řekl, že ho neštve ani tak to, že jsem se vykašlal na tu recenzi, ale že jsem tu knihu ještě ani nečetl, zastyděl jsem se. Lukáš napíše novou knihu rychleji, než já ji přečtu :-O A tak jsem si strčil do báglu Dej holce jméno a světe div se, za tři cesty vlakem byla ve mně.

A teď k té recenzi. Nejsem recenzent a tak jsem si zagoogloval a načetl si, co o této knize říkají ostatní. Třeba pan Lojín. To je panečku recenze. Nebo si stačí přečíst anotaci od Davida Zábranského a už i samotnému Vavrečkovi musí být jasné, že v mém případě nevsadil na správného koně. Spíše si nasral do bot, protože když si jeho literární svět představíme jako křehkou, kouřem provoněnou výstavu z křišťálu a porcelánu a mě jako mě, zjistíme že já sedím vedle v knajpě u třetího piva a čekám na objednaný guláš.

Ano, teď to vyjde najevo, jsem literární dobytek, který chce vědět: toto je Petr, instalatér, hlavní hrdina. Toto je obrovská, chlupatá medvědice, která mu noc co noc lozí do postele a sexuálně jej zneužívá. Toto je zombík, co se mu snaží ukousnout hlavu a toto je tank, ve kterém všichni jezdí po nedělním obědě na výlety. Cokoliv jiného ve mě budí pocity zoufalství.

A Dej holce jméno začíná stránkou mínus sedmdesát sedm něčím, co je víc poezie, než próza. Žádné tečky, žádná velká písmena. Co řádek, to věta.

A další kapitola formou interview. 

A tento rytmus autor drží po celou dobu knihy. 

Ale on to Davča píše v té anotaci, co má kniha na zadku. "Lukáše Vavrečku kdysi označili za postmodernistu, řekněme za autora spíše formy než obsahu. Sic! Znám jen málo tak vášnivých vypravěčů, čímž ale nechci říct, že Vavrečkova poslední kniha je lehké čtení; ne, forma i dál stojí v cestě (a sama jest cestou): poezie, rozhovor, hry s interpunkcí, experiment." 

Nicméně... začínal jsem čtyřikrát. Čtyřikrát jsem četl znovu a znovu první stránky Vavrečkova experimentu, než jsem pochopil jednu podstatnou věc. Je to jenom hra. 

Vavrečka, stejně jako jiní před ním i po něm, nevystačí s pouhým příběhem. Možná jej rodiče nechávali příliš brzy a příliš často bez plenky, a tak si chce Lukášek hrát. S čímkoliv je po ruce. A když už si jednou k té klávesnici sedl, hraje si tedy se slovy. Ale pozor! Jeho hra má velmi přísná pravidla a celou dobu drží nastavenou logiku. A ve chvíli, kdy na jeho hru přistoupíme, tudíž přestaneme řešit formu, provede nás po střechách Brna, i po mnohých ložnicích a my zjistíme, že tato procházka je nejen napínavá a tajemná, ale i zajímavá. 

Brzy se vyladíme se specifickým stylem vyprávění a najdeme v něm potěšení. Zorientujeme se v dívčích jménech a už jedeme plnou parou vpřed do světa podivínského spisovatele Jakuba Hirsche, který se svérázným způsobem chopil vyšetřování smrti mladé dívky Lucie.

Milostný život hlavního hrdiny je vcelku pestrý a skrze něj autor servíruje příběh. Vavrečka se nebojí využít věci, jako je ramínko na košili, nebo krém proti stárnutí kůže. Některé dívky se kvůli Kubíkovi mohou doslova rozpůlit a v určitou chvíli se přistihnete, že vlastně nevíte co je ta servírovaná flákota, co omáčka, co příloha. A tak to má být, protože flákota je v tomto vyprávění všudezdejší.

Když už jsme u toho jídla, nejskandálnější věc z celé knihy je to, že i když se to v ní doslova hemží ženami, žádná z nich netráví večery u sporáku. Spíše naopak. 

Dej holce jméno nebylo mé první literární setkání s mladým, sympatickým, pardubickým spisovatelem. A po překvapivě příjemném a zajímavém zážitku mohu s čistým svědomím prohlásit, že rozhodně ne poslední. Ještě že mi 26.10.2015 podaroval i Alibi na příští noc :) 

Autor: Jan Sviták | čtvrtek 15.9.2016 9:00 | karma článku: 15,12 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Jan Sviták

Návrh na omezení výuky - cesta do pekla?

Úspory a škrty se zřejmě nevyhnou ani Ministerstvu školství, které chystá úsporný balíček. Odnesou to školy, výjimečně nadaní žáci, výjimečně nenadaní žáci a v důsledku my všichni.

20.11.2023 v 12:20 | Karma: 16,79 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

Till Lindemann - Co když je to pravda?

Till Lindemann, zpěvák kapely Rammstein, čelí nařčení, že se dopustil na afterparty sexuálního násilí proti fanynce/fanynkám. Na fb fans kapely padl dotaz, zda budou lidé Rammstein poslouchat, pokud se prokáže, že to byla pravda.

19.6.2023 v 23:13 | Karma: 22,15 | Přečteno: 774x | Diskuse| Kultura

Jan Sviták

Neočkované zrůdy

V době, kdy celý svět klečí na kolenou a čeká na spásu, najdou se tací, kteří ze sobeckých důvodů odmítnout přiložit rameno k dílu. A na ně si chci posvítit.

22.7.2021 v 22:47 | Karma: 29,27 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

O očkování

Dočetl jsem se, že Sputnikem se očkovat nebudeme, protože nejsme pokusní králíci, což chápu, když si vzpomenu jaké zkušenosti má se Sputnikem třeba taková lajka. Ale jestli mi chcete nějaké lajky dát, vezte že preferuji králíky.

10.3.2021 v 16:01 | Karma: 20,38 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

Ne, nejsme na kolenou

Když se na jaře zavřely školy, hospody, zrušily se kšefty a roušku jsem si musel brát i na běhání po lese, tvrdilo se, že je to proto, aby nezkolabovaly nemocnice.

15.10.2020 v 9:31 | Karma: 24,42 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 46229x
Jan Sviták je dekadentní romantik, teoretický horolezec a příležitostný šašek. Jeho cílem je najít sám sebe a naučit se sebelásce (i na psychické úrovni). Psaní příběhů je jeho životní vášní. Píše pro dospělé, kteří touží být dětmi a pro děti, které touží být dospělými. Živí se převážně potravinami z velkých obchodních řetězců.