Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrh na omezení výuky - cesta do pekla?

Úspory a škrty se zřejmě nevyhnou ani Ministerstvu školství, které chystá úsporný balíček. Odnesou to školy, výjimečně nadaní žáci, výjimečně nenadaní žáci a v důsledku my všichni.

Jan Amos Komenský a Marie Terezie. Poslední dva lidé, kteří se rozhodli reformovat výuku. Tedy až doposud. Už Anaximénes z Milétu tvrdil: "Pokud to funguje, zbytečně do toho nerýpej." A tak, zatímco se na školních stěnách vystřídala tvář císaře pána, Adolfa Hitlera, Gustava Husáka i Václava Havla, obsah znalostí v hlavách žáků zůstává plus mínus stejný. Všichni si pamatujeme, jak nám paní učitelka představila australopitéka, kterého si nadále mnozí pletli se školníkem, někteří dokonce s ředitelem. Ale s tím je teď konec. Svízelná finanční situace posledních let přinutila vládu k tomu, aby se zbavila všeho, co lez do budoucna postrádat, například důchodců, cyklistů, včelařů a výuky.

"Moloch, který se za více než dvě stovky let nedokázal přizpůsobit trendům, jako jen feminismus, microdosing, nebo zábavná čínská špehovací aplikace Tik Tok, si nezaslouží žít, alespoň ne v podobě, v jaké ho známe," tvrdí člen Komise lingvisticky informačních technologií objektivně respektující individualitu společnosti (zkr. KLITORIS), která působí jako konzultant pro MŠ ČR.

Svým způsobem je to pravda. Rodinná výchova, která připravuje dívky do pozic budoucích manželek a matek, učí je na hříbku štrikovat starému fusky, levým prsem kojit čtvrté dítě a při tom okopávat pórek na školním pozemku, ze kterého si příští úterý uvaří se spolužáky výživnou polévku, postrádá v dnešní době význam.

"Možná ještě první třída, zbytek je absolutní nesmysl," tvrdí KLITORIS. "Jde o to, aby se dítě naučilo sedět tiše, rovně, močit až poté, co mu to někdo dovolí. Na zbytek stačí přistup k internetu, správní kamarádi a dostatek nezájmu ze strany rodiny."

Skoro by se mohlo zdát, že děti budou ochuzeny o veškeré užitečné znalosti, jako jsou například lineární rovnice se zlomky, sublimace vs. krystalizace, šplh o tyči, slepá mapa Azerbajdžánu, či zpěv písně Už se ten tálinskej rybník nahání. Pokud se ale hlouběji zamyslíme, uvědomíme si, že všechno, co opravdu potřebují znát se naučily už v mateřské škole a té se restrikce naštěstí nedotknou. A na zbytek je tady Instagram a již zmiňovaný Tik Tok.

Dítě v roce 23 potřebuje vědět, jak infantilně tančit, dělat skřeky, pít nezdravé nápoje s obsahem taurinu, kofeinu, kokainu, uranu a fosforu, pochybovat o svém pohlaví, tvářit se otráveně a nahrávat videa o tom, jak jejich život ve třinácti letech skončil na zlomené srdce. Ještě jsem neviděl challenge, kde by ti malí neandrtálci soutěžili kdo dřív zvláčí pole, nebo vypočítá obsah elipsy. 

A vlastně... je to k něčemu potřeba? Dřív dětem mohl úkol do školy napsat rodič, dnes už ani domácí dílna nefunguje, stačí to zadat chatbotovi, čtenářský deník, referát do fyziky, nic není problém. A když to zvládne AI dnes, zvládne to tisíckrát lépe za dvacet let. Tak proč se zbytečně mořit učením, když místo toho můžeš virtuálně, abstraktně žít? 

Autor: Jan Sviták | pondělí 20.11.2023 12:20 | karma článku: 16,79 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Jan Sviták

Till Lindemann - Co když je to pravda?

Till Lindemann, zpěvák kapely Rammstein, čelí nařčení, že se dopustil na afterparty sexuálního násilí proti fanynce/fanynkám. Na fb fans kapely padl dotaz, zda budou lidé Rammstein poslouchat, pokud se prokáže, že to byla pravda.

19.6.2023 v 23:13 | Karma: 22,15 | Přečteno: 775x | Diskuse| Kultura

Jan Sviták

Neočkované zrůdy

V době, kdy celý svět klečí na kolenou a čeká na spásu, najdou se tací, kteří ze sobeckých důvodů odmítnout přiložit rameno k dílu. A na ně si chci posvítit.

22.7.2021 v 22:47 | Karma: 29,27 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

O očkování

Dočetl jsem se, že Sputnikem se očkovat nebudeme, protože nejsme pokusní králíci, což chápu, když si vzpomenu jaké zkušenosti má se Sputnikem třeba taková lajka. Ale jestli mi chcete nějaké lajky dát, vezte že preferuji králíky.

10.3.2021 v 16:01 | Karma: 20,38 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

Ne, nejsme na kolenou

Když se na jaře zavřely školy, hospody, zrušily se kšefty a roušku jsem si musel brát i na běhání po lese, tvrdilo se, že je to proto, aby nezkolabovaly nemocnice.

15.10.2020 v 9:31 | Karma: 24,42 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 46229x
Jan Sviták je dekadentní romantik, teoretický horolezec a příležitostný šašek. Jeho cílem je najít sám sebe a naučit se sebelásce (i na psychické úrovni). Psaní příběhů je jeho životní vášní. Píše pro dospělé, kteří touží být dětmi a pro děti, které touží být dospělými. Živí se převážně potravinami z velkých obchodních řetězců.