Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svobodná bytost

Určitě si pamatujete, když jste si jako děcka přáli být dospělí, abyste si mohli dělat co chcete :D To byla blbost, co?

Když jsem byl děcko a odešel jsem ven, dělal jsem si co jsem chtěl. Závodil jsem na kole, chytal lupiče, prozkoumával prales, nebo se nechal lapit ve feťáckém squatu. Prostě cokoliv. A pak ejhle, o čtvrtstoletí vedle, jako dospělý člověk, který si může dělat co chce, chodím ven dělat věci, které jsou potřeba. Jdu nakoupit, vyvenčit psa, dolít vodu do auta, na úřad, do banky... A takto vypadá celý náš svobodný život.

Lapil nás strach. Strach že něco nestihneme, že něco neuděláme, nebo že, nedej bůh, někam přijdeme pozdě. Na všechno máme termín, všude musíme být přesně. Musíme do práce a musíme tam i když se nám nechce. Ono vlastně nikoho nezajímá, co se dospělému člověku chce. Jsou věci, které jsou potřeba, musí se udělat hned a pokud ne, přiletí asteroid a rozmetá to tady na šutráky. Navíc na všechno někde máme idiota, který se zjeví a zeptá se: "Jaktože to ještě nemáš hotové? Jaktože toto není zaplacené?" Nebo něco v tom stylu. A to my neradi. Protože docela často přijde po takové otázce sankce. Trest. Nikdo nám nedává na zadek, televizi nám taky nikdo nezakáže, ale pokutu dostat můžeme. Můžeme mít ve schránce oznámení s pruhem a pak budeme muset ven, ale ve squatu se lapit nenecháme, ani na prales to nevypadá. Půjdeme na poštu. Co nejrychleji tam, co nejrychleji zpátky. A tak pořád dokola.

Pak se může stát, že je toho moc najednou, nebo že něco nestíháme fakt extra a život se změní v peklo. Naše mysl, naše pozornost se zaměří na problém a všechno ostatní vybledne, zmizí a naše dítě uvnitř si uváže na větev vodítko a oběsí se na něm, aniž bychom si všimli, aniž bychom truchlili. 

Abych to zkrátil, život dospělé, svobodné bytosti se skládá z věcí, které jsou potřeba udělat a ideálně jich musí být tolik, aby na zbytek nezbyl čas ani energie. Netuším proč to tak je, jestli je to tak schválně, ani kdo za to může, jen vím, že se mě to čas od času nepříjemně dotkne. Strach. Ano, ten co nás lapil hned z kraje tohoto článku. A to mu uhýbám co můžu. Nečtu zprávy, nevím o globálních hrozbách, jaderných hrozbách, Trumpech ani Putinech, ignoruji davy ajfouny vyzbrojených Syřanů na hranicích a dokonce nehraju ani Okamurův hrobeček, nečtu žádný článek, ve kterém má někdo hubu šejdrem, prostě jsem se zřekl všeho, co má za cíl strašit. Jenže to nestačí.

Cítím, že jsem za poslední dobu udělal velký pokrok, co se zvládání strachu týče. A může za to (naučila mě to) moje nejmilejší, nejkrásnější, nejmoudřejší, nejhodnější přítelkyně (ne že bych jich měl tolik, jsem šťastlivec, páč to mám všechno v jedné).  Bylo to dlouhé učení, jsem pomalý žák, ale ona má dobré srdce a božskou trpělivost. Zhruba před čtyřmi lety, když jsme spolu začali fungovat, vystřihla mi z časopisu: "Neměl by ses užírat starostmi, protože v tom není žádné potěšení - jen málo věcí je fatálních." Přišlo mi to moudré, tak jsem si to nalepil na zeď, vedle obrázků od dcery. A ke štěstí by stačilo držet se této věty. Jenže...

Všichni jsme rozmlácené trosky, zneužitá těla, která se plouží dle naprogramování (výchovou, školou, zaměstnáním, zkušeností...) za účelem udržet celou tu jedovatou, infikovanou, zbytečnou mašinérii v chodu. A proto to nejde lehce. Můžete se chtít vzpříčit  čemukoliv, co vám dennodenně vtloukají do základů od mateřské školy, ale uspět je problematické. A tak jsem se čtyři roky užíral starostmi s vědomím, že v tom není žádné potěšení a odnášeli to všichni okolo. Nula energie na cokoliv, špatný spánek, mizerná nálada. Opice v sedle, bič v ruce. Odnést, vypsat, zaplatit, udělat, nemeškat, nekoukat, nestát, pokuta. A pak zkuste být milí, pozorní, přítulní. Však víte.

Pokouším se meditovat. Nějaký čas a meditace je věc, od které si člověk hodně slibuje a když ji zkusí, získá podezření, že se mu to nedaří. Odstranit myšlenky není jednoduché, ale člověk se nesmí nechat odradit. Před usnutím, občas během dne, lehnout, zavřít oči a... a nic. Dech. Jen dech. A ono se to dřív nebo později uklidní. A zároveň mám pocit, že je to komulativní záležitost a že s každým dalším ještě se to nabalí jako sněhová koule a ten prostor svobody (mentální) se začne objevovat.

A s tím souvisí běh. Jít ve běhat je už skoro stejné, jako jít honit lupiče, nebo letět na měsíc. Je to skoro dětská věc, třepe se vám při tom hlava, nemůžete při tom popadnout dech a tluče vám u toho srdce. Dospělý člověk neběhá, když nemusí (obvykle) a dítě (obvykle) běhá pořád. Ke koši, na průlezku, za veverkou co leze po dubu. Takže sláva běhání, protože je dětské a navíc je v něm dech, jako při meditaci. Nádech, výdech, intenzivně, soustředěně, hluboce. Kyslík v mozku a taky tělo začne produkovat něco, za co by vás zavřeli, kdybyste to prodávali před základkou. 

A všechny tady ty věci mě připravili na šokující zjištění, které už je samotnou svobodou tvořené. Existuje pouze přítomnost. Minulost a budoucnost je fáma, kterou si zbytečně komplikujeme život. Existují o tom knihy (Síla přítomného okamžiku), existují o tom vědecké dokumenty, které se vám to všemožně komplikovanými způsoby pokusí vysvětlit, pravda je však taková, že pokud právě nemáte hlavu mezi zavírajícími se čelistmi krokodýla nilského, patrně nejste ohroženi na životě a tím pádem není důvod ke stresu. Jednoduché jako facka... na první pohled.

Jenže my jsme komplikované bytosti, které na všem musí najít mouchu. Musí najít způsob, proč to nemůže fungovat, nebo se tím aspoň mentálně zabývat tak dlouho, až to přestane být snadné. A tak lze žít obklopený starou bolestí, křivdami a děsem z nejisté temné budoucnosti, ve své komfortní zóně, kde je ve skutečnosti komfortní snad jen ten název. 

A to je přesně ta chvíle, kdy se svobodná bytost musí rozhodnout, co je v jejím životě skutečně důležité, pokud se chce osvobodit. Měla by to být nějaká silná, omamná věc, která je čirá, úplná, dokáže člověk naplnit a umožní mu létat. Vybral jsem si lásku. Mám vedle sebe krásného člověka, kterému plně důvěřuji, kterého celým srdcem miluji a od kterého cítím to samé. A proto neexistuje jediný důvod, dělat si zbytečné potíže, odpoutávat pozornost kamkoliv jinam, protože jinde není nic z toho, co vám poskytne aktuální okamžik v náručí bytosti, kterou milujete. Je to záležitost plná klidu, štěstí, je to meditace, jsou v tom i ty dětské věci o kterých byla řeč, při kterých se vám třepe hlava a nemůžete popadnout dech :D Je v tom všechno dobré a víc na světě neexistuje. Pak je každé probuzení vedle milované osoby prosyceno přesně tím pocitem, jako když vám bylo devět, byly prázdniny a kumpán zazvonil, jestli půjdete ven. Lovit dinosaura, stavět bunkr. Štěstí uvnitř, štěstí venku. Hotová věc.

A tak to tady píši jako poděkování své Martince, píši to i pro vás, čtenáře, ale píši to i pro sebe, protože člověk může lehce zavrávorat a je fajn mít někde zapálenou svíčku, abych nemusel tápat v temnotách.

Autor: Jan Sviták | pátek 26.10.2018 16:30 | karma článku: 10,50 | přečteno: 155x
  • Další články autora

Jan Sviták

Návrh na omezení výuky - cesta do pekla?

Úspory a škrty se zřejmě nevyhnou ani Ministerstvu školství, které chystá úsporný balíček. Odnesou to školy, výjimečně nadaní žáci, výjimečně nenadaní žáci a v důsledku my všichni.

20.11.2023 v 12:20 | Karma: 16,79 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

Till Lindemann - Co když je to pravda?

Till Lindemann, zpěvák kapely Rammstein, čelí nařčení, že se dopustil na afterparty sexuálního násilí proti fanynce/fanynkám. Na fb fans kapely padl dotaz, zda budou lidé Rammstein poslouchat, pokud se prokáže, že to byla pravda.

19.6.2023 v 23:13 | Karma: 22,15 | Přečteno: 774x | Diskuse| Kultura

Jan Sviták

Neočkované zrůdy

V době, kdy celý svět klečí na kolenou a čeká na spásu, najdou se tací, kteří ze sobeckých důvodů odmítnout přiložit rameno k dílu. A na ně si chci posvítit.

22.7.2021 v 22:47 | Karma: 29,27 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

O očkování

Dočetl jsem se, že Sputnikem se očkovat nebudeme, protože nejsme pokusní králíci, což chápu, když si vzpomenu jaké zkušenosti má se Sputnikem třeba taková lajka. Ale jestli mi chcete nějaké lajky dát, vezte že preferuji králíky.

10.3.2021 v 16:01 | Karma: 20,38 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Jan Sviták

Ne, nejsme na kolenou

Když se na jaře zavřely školy, hospody, zrušily se kšefty a roušku jsem si musel brát i na běhání po lese, tvrdilo se, že je to proto, aby nezkolabovaly nemocnice.

15.10.2020 v 9:31 | Karma: 24,42 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Ficova vláda schválila zákon o veřejnoprávní televizi, z RTVS bude STVR

24. dubna 2024  13:08

Slovenská vláda ve středu schválila návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Ten...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 46229x
Jan Sviták je dekadentní romantik, teoretický horolezec a příležitostný šašek. Jeho cílem je najít sám sebe a naučit se sebelásce (i na psychické úrovni). Psaní příběhů je jeho životní vášní. Píše pro dospělé, kteří touží být dětmi a pro děti, které touží být dospělými. Živí se převážně potravinami z velkých obchodních řetězců.