Neziskovky

Pěkný článek o panu prezidentovi, který spojuje společnost, mediální manipulaci a lidech, kteří nenávidí.

Jak se chová náš pan prezident asi všichni víme. Pokud vycházím z průzkumů, které byly v posledních dnech k dispozici tady na iDnes, většině dotázaných to tak vyhovuje. Sláva! Český národ má konečně přesně toho prezidenta, kterého si zasloužil. Svědčí to o společnosti, o směru kterým se chce vydat, takže pějme chválu na přímou volbu prezidenta, všechno je v nejlepším pořádku.

Lidé jsou spokojeni, cítí se v bezpečí. Jsou přátelští, vzájemně se podporují, mají pochopení pro nedostatky ostatních a snaží se všemožně zbořit bariéry, které by mezi nimi případně mohly vzniknout. A může za to náš pan prezident. Děkujeme. Problémem je pouze to, co se dá vyčíst na facebooku, ve zprávách a v internetových diskuzích. 

Skoro to vypadá, jako by někdo nemístně hejtoval, skoro jako by to bylo organizované, aby to rozbilo přirozenou symbiózu našeho národa a nastolil zdání, že něco není v pořádku. Hned řeknu, co mám na mysli.

Mým dosavadním zdrojem pro aktuality a zprávy je iDnes. Mám tam své oblíbené rubriky. Vždy mi připadalo, že v rámci nějakých obvyklostí informují nezaujatě a nestraně, v širokém záběru témat. V poslední době mi ale několikrát připadlo, že se mi snaží něco podsunout. Četl jsem tedy obezřetněji. A řekněte sami. Je nutné v demokratické společnosti, v období stmelení a růžového poklidu, číst obezřetně?

A třeba právě před chvílí jsem objevil článek s nadpisem: "Zeman podněcuje nenávist, která otravuje společnost, napsaly neziskovky". A  tento nadpis ve mně vzbudil již zmíněnou "obezřetnost". 

Je zajímavé, jak se vyvíjí význam různých slov. Dle mého úsudku, ještě vcelku nedávno, znamenalo slovo "neziskovka" něco jako "firma, jejíž cílem není vytvořit zisk, ale nějakou jinou hodnotu". V důsledku docela neškodlivé slovo. Kdežto dnes je vyslovení slova "neziskovka" spojeno asi s takovým ohlasem, jako slovo "syfilis", vyslovené v nevěstinci.

Přelétl jsem očima ten článek a mé neblahé tušení se začalo naplňovat. Přepíši tady perex toho článku, celý si ho jisto jistě zvládnete dohledat sami.

"Prezident Miloš Zeman je podle pěti nevládních organizací původcem nenávisti, která otravuje společnost. Organizace v otevřeném dopise vyzvaly hlavu státu, aby jednala zodpovědně, protože jako vedoucí politik spolurozhoduje o atmosféře ve společnosti."

Potom jsem si otevřel diskuzi pod článkem. A tam jsem zjistil, že téměř všichni diskutující se z toho článku chytili právě slova "neziskovky" a plivou a soptí. Nadávají na "nenažrance" z neziskovek, co mají strach o koryto, obviňují neziskovky ze vzniku radikalismu, skloňují slova jako "multikulti", podporu migrace a podobně. Smutné je, že je tam toho tolik a že to má tolik "plusek" na podporu. A za to už může autor článku. 

Na rozdíl od diskutujících jsem si ty neziskovky dohledal. Bylo to víceméně zbytečné, protože už jejich názvy, jako Společnost Edvarda Beneše, nebo Centrum pro dokumentaci totalitních režimů značí, že slova jako "multikulti", nebo migrace jsou pro tuto chvíli trochu mimo mísu.

A teď k jádru pudla. Ten článek nemusel na nic podbízet. Mohl pouze informovat o tom, k čemu a jakým způsobem dané organizace pana prezidenta vyzvaly a jak pan prezident prostřednictvím svého mluvčího reagoval. 

Nebo mohl ten článek podtrhnout to, co bylo jeho stěžejním tématem. A tím, dle mého uvážení, byla nenávist ve společnosti, nikoliv "neziskovka". To slovo v tom článku nemuselo vůbec zaznít.

Jenže ono zaznělo. Navíc v titulku. Zcela účelově. Paradoxní je, že efekt toho článku byl naprosto v protiproudu, kterého chtěly uvedené "neziskovky" docílit. A tak je pod ním diskuze plná nenávisti.

Něco vám povím. Ano, Evropa udělala chybu, že si pustila za své hranice hromadu neprověřených lidí, mezi kterými jsou jistojistě ukrytí teroristi a radikální islamisté, kteří touží pouze po vlastní nadvládě a tyranii. Více či méně na přímo budeme muset tento problém a jeho následky vyřešit a ochránit své milované, svou kulturu a svou zemi. Ale není potřeba, abychom měli sundané kalhoty, když ten brod ještě ani nevidíme. Není potřeba, abychom se navzájem nenáviděli a podnikali cokoliv radikálního sami proti sobě. Není ani potřeba, abychom se z uvedených důvodů vzdávali jakékoliv svobody, protože svoboda je ta nejhodnotnější věc, kterou v dnešní době máme. Pokud tady bude nepřítel, nebude z našich řad. Bude to nepřítel nás všech a pokud ho budeme chtít porazit, budeme to muset dokázat společnými silami. Budeme potřebovat odvahu a odvaha jde ruku v ruce s láskou. 

Autor: Jan Sviták | úterý 12.4.2016 9:09 | karma článku: 19,75 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Jan Sviták

Neočkované zrůdy

22.7.2021 v 22:47 | Karma: 29,27

Jan Sviták

O očkování

10.3.2021 v 16:01 | Karma: 20,38

Jan Sviták

Ne, nejsme na kolenou

15.10.2020 v 9:31 | Karma: 24,42
  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 46229x
Jan Sviták je dekadentní romantik, teoretický horolezec a příležitostný šašek. Jeho cílem je najít sám sebe a naučit se sebelásce (i na psychické úrovni). Psaní příběhů je jeho životní vášní. Píše pro dospělé, kteří touží být dětmi a pro děti, které touží být dospělými. Živí se převážně potravinami z velkých obchodních řetězců.